Burning and finishing

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The burning & refining

Drinks with a higher alcohol content than 15% only became possible after Arnaldus de Villanova brought the secret of distillation back to Europe from a crusade. Distillation separates liquids that are easier to evaporate from liquids that are harder to evaporate.

No two firing processes are alike. The intuition of the master distiller and his experience are an essential factor in the quality of the fine brandy.

Firing takes place in two passes. The raw fire (also called the rough fire) is the result of the first firing process. It is fed unchanged to the second firing process.

The basis for our fine spirit compositions

From the second distillation process can be obtained already drinkable brandy. For this purpose, the middle spirit of the first pass is heated evenly over a long period of time and the drinkable middle spirit is taken from it until, at the discretion of the master distiller, it is transferred to the post-distillation. The middle brandy or run corresponds to the 96% fine brandy, which is unsurpassed in its purity and quality. This fine brandy is the basis for all noble fine brandy compostions of our assortment.

Our Edelkorn is created by spindling (reducing) the fine spirit to an alcohol content of 38.5% .

With subsequent storage in oak barrels, we give our noble grain about a year to develop its full aroma in smell and taste and to mature into an unmistakable pleasure.

The firing process

The noble liqueurs and bitters are then created by adding fruits, herbs and spice mixtures according to traditional recipes and renewed storage in oak barrels.

With subsequent storage in oak barrels, we give our spirits about a year to develop their full aroma in smell and taste and to mature into an unmistakable pleasure.

Do you feel like getting a picture of it?

Visit our monastery estate and tour the monastery, distillery and barrel warehouse. You will receive exciting background knowledge about the production and storage of our noble compositions.

1
Rohstoffmischung
Nach Mischen von Weizen und Wasser wird die im Weizen enthaltene Stärke im Henze-Dämpfer freigelegt damit sie verzuckert und vergoren werden kann. Es entsteht ein Brei, die sogenannte Maische.
2
Maischebereitung
Der Maische wird Gerstendarrmalz zugesetzt. Das Malz bewirkt eine Umwandlung der Stärke in Zucker. Aus Qualitätsgründen wird Gerstendarrmalz verwendet und keine technischen Enzympräparate. Hierdurch entsteht ein leichter Brotgeschmack und das angenehme Aroma des Wöltinger- oder Edelkorns.
3
Alkoholische Gärung
Im Gärkessel wandelt sich die verzuckerte Maische durch die Einwirkung von Hefe in Alkohol und Kohlensäure um.
4
Destillation (Rohbrand)
Die vergorene Maische wird in der Rohbrandkolonne zum Sieden gebracht. Der in Form von Dampf entweichende Alkohol wird am oberen Ende der Kolonne aufgefangen und durch Abkühlen wieder verflüssigt. Dies ist die erste Destillation, der Rohbrand.
5
Rektifikation
Durch Rektifikation in der Feinbrandblase wird ein 96%iger Kornbrandwein von unübertroffener Reinheit gewonnen.
6
Herstellung
Der hochprozentige Feinbrand wird auf die gewünschte Trinkstärke mit eigenem Quellwasser herabgespindelt. Neben dem bekannten Wöltingeroder Edelkorn werden beliebte Liköre und Magenbitter nach altbewährten Rezepturen hergestellt.
7
Lagerung und Abfüllung
Die endgültige Reife des Wöltingeroder Edelkorns wird durch sorgfältige Lagerung in Eichfässern im Gewölbe des Klosters erreicht.

Lustvoll genießen
mit Verantwortung

Die Internetseite der Klosterbrennerei Wöltingerode enthält Werbe­informationen zu alkoholischen Getränken. Wir tragen Verantwortung und setzen uns im Rahmen der gesetzlichen Bestimmungen für einen verantwortungs­bewussten Umgang mit alkoholischen Getränken ein.

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